Is een brandverzekering verplicht?

Een brandverzekering is bij ons in België niet verplicht. Dit betekent dat het niet wettelijk verplicht is om een dergelijke verzekering af te sluiten. De verzekering is hiermee anders dan bijvoorbeeld een autoverzekering of een bromfietsverzekeringen. Bij deze verzekeringen is het verplicht om ze af te sluiten wanneer men de openbare weg op wil. In principe is het bij ons in België mogelijk om een woning aan te kopen of te huren zonder een brandverzekering af te sluiten. Aan de andere kant valt het iedereen wel van harte aan te raden om een brandverzekering af te sluiten. Voor een relatief klein bedrag per maand kan men er namelijk voor zorgen dat de hoge kosten die kunnen ontstaan als het gevolg van schade aan de eigen woning kunnen worden voorkomen.

Daarnaast is het van belang dat men goed kijkt naar de voorwaarden die een bepaalde geldverstrekker of eigenaar van een pand stelt. Het komt namelijk geregeld voor dat men op deze manier alsnog verplicht wordt om een brandverzekering af te sluiten. Wanneer men dit niet wenst te doen zal de geldverstrekker niet de mogelijkheid bieden het huis te kopen of kan een verhuurder beslissen de huurder niet te accepteren. Op die manier is men uiteindelijk natuurlijk alsnog verplicht om een brandverzekering af te sluiten, ook al is dit per wet verder niet geregeld.

Hierbij is het wel van belang dat men goed kijkt naar de verschillende soorten brandverzekeringen die er beschikbaar zijn. Zoals gezegd kunnen er bijvoorbeeld al twee partijen om een dergelijke verzekering vragen. Over het algemeen stellen de banken en andere geldverstrekkers een brandverzekering verplicht waneer men een woonkrediet of hypotheek af wil sluiten. Voor hen dient het risico op de hoge kosten namelijk afgedekt te worden. De banken en andere geldverstrekkers weten als geen ander dat veel mensen niet zomaar in staat zijn om de kosten te vergoeden die er kunnen ontstaan wanneer er bijvoorbeeld schade aan de woning ontstaat als gevolg van het weer. Om er voor te kunnen zorgen dat er geen problemen ontstaan op het financiële vlak kan men een brandverzekering afsluiten. De bank of de andere geldverstrekker is er op die manier zeker van dat de kosten kunnen worden betaald en dat het woonkrediet of de hypotheek netjes zal worden afgelost.

Aan de andere kant kan ook een verhuurder de brandverzekering verplicht stellen. Wanneer de huurder een bepaalde woning wil betrekken stelt de verhuurder dan dat er voor het onderhoud moet worden gezorgd. Bij ons in België is het namelijk zo geregeld dat een huurder de woning weer achter dient te laten in de staat zoals deze was bij het aanvangen van de huur. Wanneer er in de tussentijd wat gebeurt waardoor er schade aan de woning ontstaat is de huurder hiervoor dus verantwoordelijk. In dat geval kan een brandverzekering uitkomst bieden, aangezien men op die manier niet zelf voor de kosten op hoeft te draaien.?